10-03-2015
In de security wereld wordt er constant over virussen en malware gesproken, maar wat kan er nu gebeuren als een computer besmet raakt met een virus? In de Dikke van Dalen wordt een computervirus als volgt omschreven ‘programma dat data ongevraagd kan veranderen of vernietigen’. Een virus is een kwaadprogramma dat andere programma’s op je computer kan beïnvloeden om bepaalde handelingen uit te voeren of juist te blokkeren.
De meeste hackers die virussen schrijven doen dat uit commercieel belang. Zij proberen belangrijke informatie van de gebruiker te achterhalen, zoals bankrekening nummer, e-mailadres of telefoonnummer. Een andere manier hoe ze geld verdienen is door ongevraagd reclame te sturen of de computer gebruiken om andere gebruikers te infecteren. Naast deze ‘commerciële’ motieven zijn er ook hackers die voor de ‘kick’ virussen schrijven en computers besmetten.
Het risico op besmetting kan drastisch verlaagd worden op het moment dat alle (security) updates direct geïnstalleerd worden. Daarnaast kan het raadzaam zijn om een antivirus programma aan te schaffen. Hieronder zijn de tien mogelijke gevolgen van een computer virus weergegeven.
1. Verspreiden van het virus
In een vroeg stadium van het virus, proberen hackers het virus zo veel mogelijk te verspreiden naar andere gebruikers. Dit doen ze door CD’s, USB sticks en zelfs Wi-Fi netwerken te besmetten in de hoop dat andere gebruikers ook besmet raken met het virus. Wanneer er voldoende gebruikers besmet zijn, kan het virus dezelfde werking krijgen als onderstaande voorbeelden.
2. Stelen van wachtwoorden
Beveiliging begint met een sterk wachtwoord, maar op het moment dat er een virus op de computer wordt geïnstalleerd is een sterk wachtwoord nutteloos. Het virus kan de gebruikersnaam en wachtwoord achterhalen en de cybercrimineel kan hiermee inlog gegevens van bijvoorbeeld uw e-mail achterhalen.
3. ‘recorden’ van het toetsenbord
Een andere manier die hackers gebruiken om achter inlog gegevens te komen is het ‘recorden’ van het toetsenbord. Het virus programma slaat elke ingedrukte toets op het toetsenbord op, met als doel persoonlijke informatie van u te stelen.
4. Versleutelen van programma’s, foto’s en bestanden
Dit wordt ook wel ransomsoftware genoemd. Het virus versleutelt bepaalde programma’s, foto’s en bestanden en kan zelfs u hele computer versleutelen. Wanneer u deze bestanden wilt gebruiken, wordt er om een wachtwoord gevraagd die u niet kan weten. Om de foto’s en bestanden weer te kunnen gebruiken, wordt er meestal een bedrag tussen de €100,- en €500,- gevraagd. Wanneer u niet betaald, worden de bestanden meestal verwijderd door de gebruiker. Wanneer u wel betaald krijgt u meestal weer toegang tot uw bestanden.
5. Overnemen van de computer
De hacker neemt de controle van de computer over en kan deze op afstand besturen. Op deze manier kan de hacker bestanden openen, e-mails versturen en schermafbeeldingen maken.
6. Forceren om op bepaalde websites te klikken
Dit virus heeft de controle welke websites de gebruiker bezoekt, ook al denkt de gebruiker dat hij naar een veilige website toe gaat. Op deze manier worden meestal andere virussen gedownload, zodat de hacker meer gegevens kan stelen.
7. Computer gebruiken voor andere cyberaanvallen
Geïnfecteerde computers kunnen ook gebruikt worden om websites of andere internet applicaties ‘aan te vallen’. Op deze manier wordt een website van de bank in een kort tijdsbestek ontzettend vaak geraadpleegd, met als doel dat de server het uiteindelijk begeeft. Zulke aanvallen worden ook wel D-DOS attacks genoemd.
8. Automatisch aanzetten van webcam/microfoon
Wanneer de computer is geïnfecteerd kan de hacker van afstand de webcam of microfoon van de gebruiker aanzetten. De hacker probeert hiermee persoonlijke gegevens of intieme beelden te verkrijgen. Antivirus.nl adviseert elke gebruiker om webcams af te plakken op het moment dat deze niet gebruikt worden.
Tot slot hebben wij nog twee ‘onschuldige’ computer virussen.
9. Willekeurig chatten met gebruiker
Met dit virus verschijnt er plotseling een chat bericht van de hacker, waarin hij kan vragen om bepaalde gegevens of haalt hij simpelweg een ‘grap’ met je uit. Hoe onschuldig de hacker klinkt, ga nooit in op zijn of haar verzoeken.
10. Gebruiker voor de gek houden
Met een virus kan de hacker van afstand de cd houder aan/uit zetten of bijvoorbeeld K3 muziek afspelen. De hacker vindt het schijnbaar leuk om met de gebruiker en zijn computer te spelen.
Hoe onschuldig sommige virussen ook klinken, een infectie kan zeer schadelijke gevolgen hebben. Zorg er dan ook altijd voor dat (security) updates direct geïnstalleerd worden, om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. Daarnaast kan het raadzaam om een antivirus programma aan te schaffen, aangezien deze veel schadelijke software blokkeert en eventueel verwijderd.
Deel dit artikel: