Tips
Het lijkt misschien vervelend om elke keer een code in te voeren wanneer u uw smartphone gebruikt. U voorkomt hier mee dat in het geval van diefstal of uw nieuwsgierige partner persoonlijke gegevens zoals contact adressen, whatsapp gesprekken, social media profielen niet toegankelijk zijn. Tip: Gebruik een (pin)code die niet uit reeksen bestaat (1234, 0000, qwerty).
Wanneer u een ‘app’ wilt downloaden, vraagt deze toestemming om gedownload te worden. Bekijk van te voren altijd, waarvoor de ‘app’ toestemming vraagt. De ‘app’ kan toegang vragen tot uw telefoonboek en contacten, maar in veel gevallen is dit helemaal niet nuttig en totaal overbodig. Ben bedachtzaam op wat de gevolgen kunnen zijn als u de ‘app’ toch download.
Een antivirus ‘app’ controleert u telefoon en applicaties op virussen en malwaren. Net als op de computer werkt het programma op de achtergrond, wanneer een ‘app’ is geïnstalleerd controleert de antivirus applicatie of de ‘app’ geen schadelijke software bevat en vermeld dit na enkele seconde. Bij een betaalde antivirus applicatie kan de smartphone ook proactief gegevens beschermen.
Voor de meeste applicaties (app) komt regelmatig een update uit, updates worden o.a. uitgevoerd om beveiligingslekken te dichten. Het is belangrijk dat u zowel updates van uw telefoon fabrikant als applicaties update.
Het is erg fijn en handig als u ergens bent waar ze een (gratis) Wi-Fi hotspot hebben, ben er echter wel van bewust wat de mogelijk gevaren hiervan zijn. Gratis hotspots hebben vaak geen beveiliging en uw persoonlijke gegevens kunnen gemakkelijk gekopieerd worden door de eigenaar van het Wi-Fi netwerk of door andere gebruikers op het Wi-Fi netwerk, zonder dat u het weet.
Wanneer bluetooth, Wi-Fi of GPS aanstaan, zoekt de Smartphone constant naar een bruikbare connectie, zij het via een satelliet of lokale router. Kwaadwillende maken hier gebruik van, door telefoons automatisch te laten ‘connecten’ naar hun router, vanaf deze router proberen ze uw gegevens uit te lezen (voornamelijk bankgegevens). Ter preventie is het daarom verstandig om deze functies standaard ‘uit’ te zetten en pas aan te zetten wanneer u het wilt gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat de batterij langer meegaat.
Er zijn (betaalde) applicaties (app’s) op de markt waarmee u uw telefoon op afstand kunt blokkeren en gegevens kunt verwijderen (definitief). Om dit te kunnen doen, dien je op het internet een account aan te maken en deze te koppelen aan je telefoon. Enkele antivirus bedrijven hebben deze functionaliteit ontwikkeld en bij een betaalde versie van ‘mobile security’ is deze functionaliteit te gebruiken. Met behulp van deze applicatie probeert de politie de crimineel op te sporen en aan te houden, slachtoffers hebben op deze manier hun eigen telefoon weer terug kunnen krijgen.
Criminelen proberen u met lok berichten te doen denken dat uw bank een mail of sms stuurt. In het bericht staat dat er een probleem is en om dit te verhelpen je in dient te loggen met uw pincode en bankrekening nummer, ga hier niet op in en verwijder het bericht direct. Dit is een voorbeeld van ‘phising’, maar dit geldt voor elk bericht waarin wordt gevraagd naar wachtwoorden en pincodes, bedrijven willen dit helemaal niet weten van hun klanten.
Een manier van virussen verspreiden is via sms of whatsapp, in dit bericht staat een link en als u daar op klikt, verspreid het virus zich automatisch (bijvoorbeeld via uw contact lijst). U ontvangt een bericht dat afkomstig lijkt te zijn van uw contactpersoon, maar zodra u de getoonde link aanklikt raakt ook u besmet met dit virus en kunt u zelf ook een verspreider worden van dit virus.
Om ervoor te zorgen dat uw online identiteit beschermd blijft, is het belangrijk om te weten hoe u uw online identiteit kunt beschermen. Lees de 10 tips om uw privacy te beschermen dan ook goed door, klik hier om naar deze pagina te gaan.